Brits occasionplatform Carzam al na 18 maanden failliet

Het Britse platform voor de handel in occasions Carzam is anderhalf jaar na de start over de kop. Het bedrijf heeft zelf het faillissement aangevraagd en bewindvoerders aangesteld, melden de Britse autovakbladen. In die vakpers wordt dit als een eerste teken van een forse sanering van de online autohandel aangeduid.

geen geld

Carzam, het geesteskind van enkele ondernemers met een lange ervaring in de autowereld die er samen 60 miljoen in wilden pompen, heeft nog geen half jaar gelden nog 130 miljoen euro nieuw geld opgehaald bij een Amerikaanse investeerder. Bij die gelegenheid stelde Carzam nog dat het dit jaar meer dan 40.000 auto’s hoopte te verhandelen, drie keer zo veel als in het eerste volle bedrijfsjaar 2021. CEO Kirk O’Callaghan zei toen: “We hebben 2021 altijd gezien als leerjaar. We waren ons model aan het testen en een schaalvergroting aan het voorbereiden. De financiering van een reeks investeerders heeft ons naar een volgend niveau getild.’’

Cazoo

Maar al die verwachtingen blijken niet uit te komen en nu heeft Carzam zelf de handdoek in de ring gegooid. De website bevat alleen nog een tweeregelige aankondiging van het faillissement en de bewindvoerder. Uit een toelichting blijkt dat het jonge bedrijf geen nieuwe investeringen aan kon trekken. Dat werd mede aangewakkerd door het feit dat de koers van concurrent Cazoo de laatste tijd met 86 procent is gedaald. Veel financiële instellingen zijn abrupt gestopt met het pompen van geld in bedrijfjes die snel willen groeien maar voorlopig geen winst draaien.

Dealermodel

Auto-expert David Kendrick stelt in Car Dealer magazine: “Carzam was het bedrijf dat een kans op succes had omdat het werd gerund door automensen die de sector goed kennen. Dit is duidelijk een grote zorg voor anderen dan Cazoo. Het laat misschien zien dat een één-kanaal model eenvoudigweg niet werkt. Eigenlijk toont het aan hoe sterk het dealermodel eigenlijk is.’’

Lees ook:
Winst halveert bij autoplatform Cazoo

Reageren
500 tekens over
Brits occasionplatform Carzam al na 18 maanden failliet - Automobielmanagement.nl

Brits occasionplatform Carzam al na 18 maanden failliet

Het Britse platform voor de handel in occasions Carzam is anderhalf jaar na de start over de kop. Het bedrijf heeft zelf het faillissement aangevraagd en bewindvoerders aangesteld, melden de Britse autovakbladen. In die vakpers wordt dit als een eerste teken van een forse sanering van de online autohandel aangeduid.

geen geld

Carzam, het geesteskind van enkele ondernemers met een lange ervaring in de autowereld die er samen 60 miljoen in wilden pompen, heeft nog geen half jaar gelden nog 130 miljoen euro nieuw geld opgehaald bij een Amerikaanse investeerder. Bij die gelegenheid stelde Carzam nog dat het dit jaar meer dan 40.000 auto’s hoopte te verhandelen, drie keer zo veel als in het eerste volle bedrijfsjaar 2021. CEO Kirk O’Callaghan zei toen: “We hebben 2021 altijd gezien als leerjaar. We waren ons model aan het testen en een schaalvergroting aan het voorbereiden. De financiering van een reeks investeerders heeft ons naar een volgend niveau getild.’’

Cazoo

Maar al die verwachtingen blijken niet uit te komen en nu heeft Carzam zelf de handdoek in de ring gegooid. De website bevat alleen nog een tweeregelige aankondiging van het faillissement en de bewindvoerder. Uit een toelichting blijkt dat het jonge bedrijf geen nieuwe investeringen aan kon trekken. Dat werd mede aangewakkerd door het feit dat de koers van concurrent Cazoo de laatste tijd met 86 procent is gedaald. Veel financiële instellingen zijn abrupt gestopt met het pompen van geld in bedrijfjes die snel willen groeien maar voorlopig geen winst draaien.

Dealermodel

Auto-expert David Kendrick stelt in Car Dealer magazine: “Carzam was het bedrijf dat een kans op succes had omdat het werd gerund door automensen die de sector goed kennen. Dit is duidelijk een grote zorg voor anderen dan Cazoo. Het laat misschien zien dat een één-kanaal model eenvoudigweg niet werkt. Eigenlijk toont het aan hoe sterk het dealermodel eigenlijk is.’’

Lees ook:
Winst halveert bij autoplatform Cazoo