Daling van occasionverkopen versnelt

Nederlandse autobedrijven hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 604.335 gebruikte personenauto’s afgeleverd. Dat is 11,9 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Over het tweede kwartaal kwam die daling uit op 19 procent.

Dat meldt de Bovag. De cijfers zijn wel in vergelijking met 2021 toen de occasionhandel als gevolg van de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande grote vraag naar individueel vervoer een regelrecht recordjaar doormaakte, tekent Bovag aan. ‘Enerzijds is de markt nu afgekoeld en anderzijds is het alsmaar lastiger voor autobedrijven om voldoende goede occasions te vinden. In Nederland zijn er daar sinds jaar en dag al niet genoeg van beschikbaar, maar intussen is heel Europa op zoek naar jonge gebruikte personenauto’s. In andere landen heeft corona uiteraard hetzelfde effect op de vraag gehad en daar komen leveringsproblemen voor spiksplinternieuwe auto’s nog eens bij. Daardoor nemen veel autokopers de wijk naar jonge tweedehands exemplaren’.

Dieptepunt

Ook de handel in occasions tussen particulieren onderling nam afgelopen halfjaar flink af. Met 315.397 verhandelde exemplaren noteerde dit marktsegment een historisch dieptepunt voor de eerste zes maanden van een kalenderjaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal transacties met 10 procent. 15 jaar geleden wisselden in de eerste helft van het jaar nog zo’n 435.000 tweedehands personenauto’s van eigenaar zonder tussenkomst van de vakhandel.

Lees ook:
Achtergrond: de occasionhandel en het nieuwe agentuurmodel

Daling van occasionverkopen versnelt - Automobielmanagement.nl

Daling van occasionverkopen versnelt

Nederlandse autobedrijven hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 604.335 gebruikte personenauto’s afgeleverd. Dat is 11,9 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Over het tweede kwartaal kwam die daling uit op 19 procent.

Dat meldt de Bovag. De cijfers zijn wel in vergelijking met 2021 toen de occasionhandel als gevolg van de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande grote vraag naar individueel vervoer een regelrecht recordjaar doormaakte, tekent Bovag aan. ‘Enerzijds is de markt nu afgekoeld en anderzijds is het alsmaar lastiger voor autobedrijven om voldoende goede occasions te vinden. In Nederland zijn er daar sinds jaar en dag al niet genoeg van beschikbaar, maar intussen is heel Europa op zoek naar jonge gebruikte personenauto’s. In andere landen heeft corona uiteraard hetzelfde effect op de vraag gehad en daar komen leveringsproblemen voor spiksplinternieuwe auto’s nog eens bij. Daardoor nemen veel autokopers de wijk naar jonge tweedehands exemplaren’.

Dieptepunt

Ook de handel in occasions tussen particulieren onderling nam afgelopen halfjaar flink af. Met 315.397 verhandelde exemplaren noteerde dit marktsegment een historisch dieptepunt voor de eerste zes maanden van een kalenderjaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal transacties met 10 procent. 15 jaar geleden wisselden in de eerste helft van het jaar nog zo’n 435.000 tweedehands personenauto’s van eigenaar zonder tussenkomst van de vakhandel.

Lees ook:
Achtergrond: de occasionhandel en het nieuwe agentuurmodel