Minder occasions verkocht in Europa

In de vijf grootste Europese automarkten zijn het afgelopen half jaar minder occasions verkocht. De Duitse occasionmarkt noteerde een daling van 14,6 procent terwijl de occasionverkopen in Frankrijk 12,4 procent lager uitkwamen.

Dat meldt marktonderzoeker en data-analist Autovista Group. In Groot-Brittannië was over het halfjaar gezien sprake van een daling met 8,3 procent ondanks een toename met 5,1 procent in het eerste kwartaal. Italië deed het relatief beter met een daling van 7,1 procent terwijl Spanje de rij sluit met 4,6 procent lagere verkopen.

Contrast

‘Het langzame herstel van de markten voor nieuwe auto’s staat in contrast met de verslechtering van het aantal occasion-transacties vergeleken met het eerste kwartaal. Dat is met name het geval in Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Data voor juli laten een verdere afname vergeleken met een jaar geleden zien,’ aldus Autovista. Zo kwam het aantal verkochte occasions in de afgelopen maand in Duitsland 16,4 procent lager uit dan een jaar eerder terwijl de daling in Frankrijk opliep naar 19,5 procent.

Uitgeknepen

‘De stijgende inflatie en rentetarieven zullen niet alleen de vraag naar nieuwe auto’s afkappen maar ook die naar gebruikte modellen nu de huishoudbudgetten worden uitgeknepen. Met een beter aanbod en een verminderende vraag voorspelt Autovista Group dat de occasionverkopen op Europese markten in 2023 en 2024 zullen dalen of op zijn hoogst stabiliseren.’

Lees ook:
Occasionhandel blijft onder peil vorig jaar

Minder occasions verkocht in Europa - Automobielmanagement.nl

Minder occasions verkocht in Europa

In de vijf grootste Europese automarkten zijn het afgelopen half jaar minder occasions verkocht. De Duitse occasionmarkt noteerde een daling van 14,6 procent terwijl de occasionverkopen in Frankrijk 12,4 procent lager uitkwamen.

Dat meldt marktonderzoeker en data-analist Autovista Group. In Groot-Brittannië was over het halfjaar gezien sprake van een daling met 8,3 procent ondanks een toename met 5,1 procent in het eerste kwartaal. Italië deed het relatief beter met een daling van 7,1 procent terwijl Spanje de rij sluit met 4,6 procent lagere verkopen.

Contrast

‘Het langzame herstel van de markten voor nieuwe auto’s staat in contrast met de verslechtering van het aantal occasion-transacties vergeleken met het eerste kwartaal. Dat is met name het geval in Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Data voor juli laten een verdere afname vergeleken met een jaar geleden zien,’ aldus Autovista. Zo kwam het aantal verkochte occasions in de afgelopen maand in Duitsland 16,4 procent lager uit dan een jaar eerder terwijl de daling in Frankrijk opliep naar 19,5 procent.

Uitgeknepen

‘De stijgende inflatie en rentetarieven zullen niet alleen de vraag naar nieuwe auto’s afkappen maar ook die naar gebruikte modellen nu de huishoudbudgetten worden uitgeknepen. Met een beter aanbod en een verminderende vraag voorspelt Autovista Group dat de occasionverkopen op Europese markten in 2023 en 2024 zullen dalen of op zijn hoogst stabiliseren.’

Lees ook:
Occasionhandel blijft onder peil vorig jaar