Dat betoogt Henk van Herpen in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad van afgelopen weekend. ‘Het gaat autodealers al jaren niet goed. Bedroevend lage rendementen op geïnvesteerd vermogen zijn usance. De marge op verkoop van nieuwe auto’s is in sommige situaties zelfs negatief. Dit werd gecompenseerd in het aftersalestraject. Maar dat is passé. Auto’s worden af fabriek compleet geleverd. De betrouwbaarheid is hoog. Regulier onderhoud is beperkt tot relatief eenvoudig werk. Onderhoudsintervallen liggen steeds verder uit elkaar.’ Nieuw elan is nodig, vindt Van Herpen, die een ict-bedrijf voor de automotive industrie had. ‘De dealer is een distributiekanaal van de fabrikant. Alles is aanwezig om de communicatie tussen deze beide perfect te regelen; over auto’s, onderdelen, garantieafhandeling.’
Hij benadrukt dat dealers ondernemers zijn. ‘Geef ze de ruimte en ze regelen zaken als marketing en introductiemodellen efficiënt onderling. Importeurs onttrekken miljoenen aan het dealerkanaal. Dat gaat ten koste van betere service en een gezondere winstmarge.’ Hij weet uit zijn eigen tijd als ict-systeemhuis, dat in de jaren negentig enkele honderden dealerbedrijven administratieve systemen leverden voor alle denkbare activiteiten (ook die tussen dealer en fabrikant) dat importeurs dealers onder druk zetten. ‘Nooit hoorde ik een positief woord over de importeur. Wel merkte ik de nietsontziende druk om dealers naar sfeerarme, glazen en omgeving ontsierende bouwsels te dwingen op zogeheten zichtlocaties. En dealers daarmee financieel te mangelen.’
Importeurs bemoeiden zich ook met de automatisering. Op de verkeerde manier: ‘Schrijnende incompetentie, nietszeggende stokpaardjes en arrogantie zorgden voor extra kosten, vertraging en soms mislukking.’ De slotzin van Van Herpen liegt er niet om: ‘De nadruk ligt nu op innovatie van de auto. Misschien is het goed dat de branche zich in dat proces ook ontdoet van de importeur, een anachronisme (misplaatst in de tijd, red.) in een Verenigd Europa.’

 

 

 

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding