Het Nederlandse initiatief heeft zich verder uitgespreid naar China, Taiwan, Tsjechië & Slowakije, Polen, Letland, Noorwegen en Australië nadat eerder al Groot-Brittannië, Zweden, Rusland, Denemarken en verschillende staten in Amerika op dezelfde dag ook hun versie van de Saab Support Convoy organiseren.

Initiatiefnemers Eric van Nimwegen en Sidney Polak zijn aangenaam verrast door de massale belangstelling. "De leden van het Saabforum.nl vormen een enthousiaste groep Saab-liefhebbers maar dat er zich zovelen zouden melden, hadden we nooit durven dromen", aldus Van Nimwegen. "Het is fantastisch dat andere landen ons voorbeeld volgen." Naast bijna zestig Belgische deelnemers, rijden er ook deelnemers uit Zweden, Finland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland in het Nederlandse Convoy mee.

Het Convoy heeft momenteel een compleet overzicht van alle modellen, dat wil zeggen dat er minstens 46 verschillende modellen meerijden. Het oudste type dateert van 1951 (Saab 92) en het nieuwste type is uit 2010 (Saab 9-3X). In overleg met KLPD vindt het Convoy plaats in 25 pakketten van twintig Saabs, met tussen elk pakket een minuut tussenruimte. De totale lengte van het Saab Support Convoy zal met ruim 470 deelnemers ongeveer 25 kilometer bedragen.

Het gehele evenement wordt georganiseerd door veertig vrijwilligers uit de Saab-community en wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren, waaronder Saab Nederland en Burger King Muiden. Andere sponsoren hebben de kosten voor ontwerp en productie van speciale rallybordjes, website hosting, verzekering en het beschikbaar stellen van pechhulp voor hun rekening genomen. Hierdoor zijn er voor deelnemers geen kosten aan dit evenement verbonden.

Om 12.00 uur zal een grote groep Saabs zich opstellen op het binnenterrein van het MLM tussen de jachtvliegtuigen. Rond 14.30 uur zal het Saab Support Convoy de weg op gaan met ruim 470 Saabs, waarbij alle Saabmodellen ooit door Saab gebouwd, vertegenwoordigd zullen zijn. De oudste modellen beginnen. De rit zal ongeveer 45 minuten gaan duren en eindigen bij het parkeerterrein van Maxis Muiden langs de A1. De te rijden route verloopt vanaf de oprit A28 Soesterberg via knooppunt A27 Rijnsweerd richting Almere, vervolgens naar A6 richting Amsterdam, bij knooppunt Muiderberg A1 richting Amsterdam, waar na de afslag Muiden wordt verzameld bij het Maxisterrein in Muiden. Hier zullen zich nog meer deelnemers bij het konvooi aansluiten.

De volgende modellen zullen vertegenwoordigd zijn:

 

Saab 92

Saab 93

Saab 95

Saab 96 TT

Saab 96 Sport TT 

Saab 96 V4

Saab Sonett II TT

Saab Sonett II V4

Saab Sonett III

Saab 99

Saab 99 GLi

Saab 99 GLE CC

Saab 99 EMS

Saab 99 Turbo

Saab 99 Solstad

Saab 90

Saab 900 GT

Saab 900 EMS

Saab 900 T8 Silver Arrow

Saab 900 Cabrio

Saab 900 Cabrio Monte Carlo

Saab 900 i

Saab 900 T8 Red Arrow

Saab 900 T16S Aero

Saab 900 Turbo S

Saab 900 Toppola

Saab 900 Classic Forty

Saab 9000 CC

Saab 9000 CS

Saab 9000 CD Griffin

Saab 900 NG Cabrio

Saab 9-3

Saab 9-3 Cabrio

Saab 9-3 II Cabrio

Saab 9-3 Sport Sedan

Saab 9-3 Sport Estate

Saab 9-3 Viggen Coupé

Saab 9-3 Viggen Cabrio

Saab 9-5

Saab 9-5 Estate

Saab 9-7X

Saab Turbo X

Saab 9-3 X

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding