De Japanse fabrikant besloot op 21 januari om in de VS 2,3 miljoen exemplaren die al verkocht waren terug te roepen. Ook in Nederland moeten auto’s van Toyota terug naar de dealer.

Volgens het merk kan in extreme gevallen condensatie optreden in het pedaalhuis, onder meer als onder koude omstandigheden de verwarming wordt gebruikt. Als dit zich voordoet kan, in het ergste geval, het gaspedaal langzaam of niet terugkeren naar zijn uitgangspositie. Voor de uitrol van de remedie die Toyota heeft bedacht (een versterking van het gaspedaal) geeft de fabrikant voorrang aan voertuigen die al op de markt zijn. In Europa, China en andere landen wil Toyota het probleem op dezelfde manier tackelen.

De aandelen van Toyota Motor Corp. gingen vorige week onderuit met bijna zeventien procent, nadat het probleem zich als een olievlek uitbreidde en een oplossing uitbleef.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding