Volgens functionarissen van de Amerikaanse veiligheidscommissie National Highway Traffic Safety Administration zouden er ruim zestig klachten zijn binnengekomen van klanten die nog steeds last hebben van ongewenste acceleraties van hun Toyota, ondanks dat hun auto’s zijn gerepareerd door de dealer, zo meldt Financial Times. Toyota heeft verklaard dat het snel heeft gehandeld en alle klanten met klachten zou hebben ondervraagd. Het onderzoek is nog niet afgerond en het zou daarom ‘ongepast’ zijn vooruit te lopen op de conclusies, aldus Toyota. Maar de autofabrikant heeft al wel verklaard dat er geen bewijs is gevonden van gebreken aan het gaspedaalsysteem, aan de aangebrachte reparaties noch aan het aangepaste remsysteem. Vorige maand heeft Toyota op veel van de auto’s die problemen vertoonden een zogenoemd ‘brake override system’ aangebracht, een software-aanpassing die moet voorkomen dat de auto accelereert als het gaspedaal en het rempedaal tegelijkertijd worden ingedrukt.

De klachten van opnieuw optreden storingen op gerepareerde auto’s komt bovenop de reeks van slecht nieuws voor Toyota die probeert de schade te beperken en ruim acht miljoen auto’s terugriep naar de werkplaats. Vorige maand verklaarde Jim Lentz, de verkoopdirecteur van Toyota voor de VS, voor de onderzoekscommissie dat de recall-reparatie alle problemen mogelijk niet helemaal zou oplossen. De dag erna kwamen hoge functionarissen van Toyota hierop terug en verklaarden dat de reparaties wel afdoende zijn.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding