Het CODA, een museum over de geschiedenis van Apeldoorn, wil het wrak in de toekomst tentoonstellen. Een nabestaande van het koninginnedagdrama noemt het plan bizar en wil dat de auto wordt vernietigd. Na het justitieel onderzoek hadden de nabestaanden van Karst T. recht op het wrak, maar die wilden er niks meer mee te maken hebben. Het Politiemuseum en CODA hebben toen om de auto gevraagd. Niet alleen het wrak, ook knuffels en briefjes die bij de Naald werden neergelegd, zijn bewaard als een herinnering aan de zwartste dag uit de Apeldoornse geschiedenis. De eventuele tentoonstelling van de auto van Karst T. stuit op veel verzet bij nabestaanden van het koninginnedagdrama.

CODA-directeur Carin Reinders snapt hoe gevoelig het ligt, maar wijst op een paar andere voorbeelden. Zo wordt in Amerika het geweer waarmee Martin Luther King werd vermoord ook tentoongesteld. In het depot van het Politiemuseum in Apeldoorn liggen trouwens meer lugubere voorwerpen, zoals het moordwapen waarmee Mohammed B. Theo van Gogh doodstak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding