Coda heeft deze auto niet in bezit, zegt directeur Carin Reinders van het historisch museum van Apeldoorn. ‘De auto staat opgeborgen in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum en dit object is voor niemand te zien.’ Coda heeft nooit de intentie gehad om op korte termijn met of rond de Suzuki Swift een tentoonstelling te maken, zegt Reinders. Integendeel. ‘Coda heeft na de vreselijke aanslag in 2009  ervoor gepleit het object van de aanslag niet te vernietigen maar te conserveren.’ Voor veel later. Zodat de gedeukte Swift nieuwe generaties over deze verdrietige en vreselijke periode uit de geschiedenis van Apeldoorn en Nederland kan vertellen. Uit het interview met RTL Nieuws is een belangrijke zin weggehaald, zegt Reinders. De zin waarin gezegd wordt dat tentoonstellen ‘de komende decennia niet aan de orde is’. Vandaar de verwarring dus. ‘Volgende generaties museumdirecteuren kunnen bezien of en hoe dit object getoond kan worden.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding