Beide nieuwe organisaties zouden een veilige schakel moeten gaan vormen tussen de particulier en het autobedrijf.

Blij dat ik Rij trekt de vergelijking met de aankoop van een huis. Aan het eind van dat proces wordt de koopsom bij een notaris gestort, die alle documenten controleert alvorens de verkoper de koopsom over te maken. "Een dergelijke werkwijze zou in de autobranche ook kunnen. Een Waarborgfonds bestaat in alle retailbranches waar veel geld omgaat (reiswereld, keukenbranche) behalve in de autobranche", aldus voorzitter Benno Nekeman van Blij dat ik Rij.

Nekeman vraagt belanghebbende partijen deel te nemen aan het initiatief en zich te melden bij zijn stichting. Als directe aanleiding voor de oproep verwijst Nekeman naar een uitzending, gisteravond, van het tv-programma Tros Opgelicht!?. Daarin bleek ondernemer Daan Kersten van Auto Gigant (Andelst, Nieuwcuijk) de (aan)betalingen van een reeks particulieren te hebben gebruikt om zijn lopende kosten te betalen in plaats van de auto van af te rekenen bij de groothandel. Meer dan twintig klanten raakten samen voor 160 duizend euro gedupeerd. In de uitzending wordt Kersten geconfronteerd met boze klanten. Ter plekke sluit hij een schuldbekentenis, waarin hij zich verplicht alle schulden in termijnen terug te betalen. Met 14 van de 21 gedupeerden, die aangifte hebben gedaan van oplichting, zou inmiddels een regeling zijn gesloten. De politie Gelderland-Midden heeft de zaak in onderzoek genomen en zegt dat er inmiddels 24 aangiftes zijn gedaan. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding