Afgesproken is een loonsverhoging van 1 procent op 1 oktober 2011 en 1,7 procent op 1 mei 2012. Daarnaast is een eenmalige uitkering van 100 euro overeengekomen, uit te betalen in januari 2012, aan de werknemers die op 1 januari 2012 in dienst zijn. De nieuwe CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf loopt tot 1 oktober 2012.
Gisteren vond de derde en laatste ronde plaats van het CAO-overleg tussen BOVAG en vakbonden.  De CAO-tekst sluit aan bij de specifieke kenmerken van de mobiliteitsbranche. Zo zijn afspraken rondom werktijden en toeslagen vereenvoudigd en is een nieuwe, efficiëntere aanpak overeengekomen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen dan wel terug te dringen. Alle elementen, van preventie tot WIA, zijn gebundeld. Dat biedt zowel de werkgever als de werknemer kostenvoordelen. Ook zijn er ook afspraken gemaakt over het omvormen van de extra vakantiedagen voor oudere werknemers naar inzetbaarheidsdagen, waarbij werkgever en werknemer gezamenlijk overleggen over de besteding van deze dagen. Partijen hebben afgesproken dat boven 61 jaar geen verdere opbouw meer plaatsvindt van inzetbaarheidsdagen. Verder is afgesproken om de huidige 58+-regeling te handhaven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding