De rechtbank in Lelystad heeft vandaag (1 juni) beslist in het voordeel van de stichting. Door dit vonnis moet het gedaagde auto-elektronicabedrijf met iedere klant voor wie het een teller terugdraait een contract overeenkomen. Dit contract moet vervolgens op straffe van een dwangsom (vijfduizend euro per geval) aan Stichting NAP worden overlegd.

Juridisch gezien is het in Nederland niet strafbaar om een kilometerteller terug te draaien. Deze uitspraak is dan ook "een belangrijke stap richting de nieuwe wetgeving", reageert NAP-interim manager Martin Huisman. Waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2012 zal de Tweede Kamer beslissen over een wetsvoorstel om een algeheel verbod in te stellen op kilometertellerfraude. "Tot die tijd pakken we het nog privaatrechtelijk aan. Dit is nu ons tweede succes, want ook in 2006 heeft de rechtbank ons in een vergelijkbaar kort geding in het gelijk gesteld. Hierin is een duidelijke lijn te herkennen. Dit is een duidelijk statement voor alle bedrijven die zich bezighouden met het terugdraaien van kilometerstanden."

Stichting Nationale Auto Pas werkt samen met 6.500 autobedrijven. De kilometerstanden van zoveel mogelijk motorvoertuigen in Nederland komen in de NAP-databank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding