Het Europese Hof in Luxemburg heeft bepaald dat het merkenregistratiebureau van de EU terecht het verzoek van Audi (en moeder Volkswagen) daartoe heeft afgewezen. Volgens de rechter is de lettercombinatie TDI niet als merk aan te duiden maar als afkorting van technische eigenschap of bouwaard.

De lettercombinatie zou geen onderscheidend vermogen hebben in de Europese Unie en zou niet eenduidig wijzen op een Audi-motor. Consumenten zouden niet herkennen dat een auto met TDI erop bij één bepaalde onderneming vandaan komt. In z’n algemeenheid zou de afkorting staan voor Turbo Diesel Injection of Turbo Direct Injection, aldus de rechter.

Volgens het geldende recht kunnen zulke aanduidingen, die alleen maar eigenschappen van een product beschrijven, niet als merk worden aangemeld. Audi heeft de afkorting TDI al in veel landen als merk geregistreerd maar wilde graag een regeling die voor heel Europa geldt. Nu dat niet is toegewezen, en Audi de zaak dus heeft verloren, zal de autofabrikant uit Ingolstadt voor de proceskosten moeten opdraaien. (bron: Auto Motor und Sport)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding