Dat blijkt uit de online reviewtool Klantenvertellen, waarop inmiddels ruim tienduizend beoordelingen zijn geplaatst.

Op de website van Bovag, maar ook via een linkje vanaf de website van het autobedrijf zelf, kunnen klanten hun mening over het bedrijf achterlaten. De klant beoordeelt het autobedrijf op service, expertise en prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast kan hij in een open tekstvak zijn ervaringen delen met andere geïnteresseerden. Het gemiddelde rapportcijfer van alle beoordelingen wordt op de website van Bovag getoond bij de adresgegevens van het autobedrijf. Bertho Eckhardt, voorzitter van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven:Eckhardt vindt de online beoordeling handig voor de consument en "een waardevolle managementtool voor het autobedrijf."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding