In de afgelopen zondag uitgezonden episode van het tv-programma ‘strandde’ presentator Jeremy Clarkson met zijn Leaf na een kilometer of 45. Vervolgens liet hij zich een stukje duwen door collega James May, om uiteindelijk ‘uren te moeten wachten tot de batterij weer was opgeladen’. Conclusie van Clarkson: ‘’De toekomst ligt niet bij elektrische auto’s.’

Nissan echter spreekt van boerenbedrog: ‘’We hebben de auto vol opgeladen afgeleverd bij de BBC. Dat betekent dat er zeker 160 kilometer mee gereden had kunnen worden. De presentatie van de Leaf in Top Gear was dan ook misleidend.”

Clarkson en May krijgen bovendien zware kritiek omdat ze de elektrische testauto’s – naast de Leaf ook een Peugeot iOn – op twee invalideplaatsen neerzetten voor hun nababbel. Het duo stond daarbij ook bovenop de ‘invalide’-tekens die in Groot-Brittannië altijd op de weg zijn geschilderd. ‘’Het misbruik van invalideplaatsen door mensen zonder handicap is wijd verbreid. Wanneer mensen als Jeremy Clarkson en James May dat doen, denken andere automobilisten dat ze dat ook wel mogen”, aldus Disabled Motoring UK, een organisatie die invalide autorijders vertegenwoordigt. Ze voegt eraan toe: ‘’Wij denken dat zeker Jeremy Clarkson zich in de verste verte niet druk maakt om het feit dat hij op een invalidenplaats stond.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding