Het pand staat sinds 1955 in de wijk Borgo San Paolo, aan de Via Vincenzo Lancia nummer 26. Het is dwars over de weg neergezet, in plaats van ernaast. Al die jaren rijdt het Turijnse verkeer onder de plek door waar ooit het bureau stond van Gianni Lancia – de zoon van de oprichter.

Tot diep in de jaren negentig prijkte nog de naam Lancia in grote letters op het gebouw. Maar al enige tijd droeg de betonnen gevel een spandoek met de tekst ‘Vendesi’ (te koop). Behalve voor het kantoor (oppervlakte: 56 duizend vierkante meter) moet ook worden gevreesd voor het aangrenzende fabriekscomplex, waarvan reeds voor de oorlog de eerste steen werd gelegd.

Want wat straks zal overblijven aan de Via Vincenzo Lancia is enkel de naam; aan weerszijden van de weg verrijzen twee woontorens van twintig verdiepingen, met de sterk gedevalueerde naam ‘Lancia 2′.

De vorige burgemeester van Turijn, Sergio Chiamparino, ondervond fel verzet tegen het nieuwe plan. De weerzin had echter niets van doen met een massaal historisch besef van de lokale bevolking als het gaat om Lancia. Nee, de dichtbevolkte wijk Borgo San Paolo snakt al jaren naar meer groenstroken of een park. Tot frustratie van de bewoners had de linkse voormalige burgervader daar erg weinig oren naar.

Hoe het ook zij, in gebouwelijk opzicht zal straks niets herinneren aan de laatste jaren van Lancia als zelfstandige Italiaanse autobouwer. De voorbereidingen voor de sloop zijn al twee maanden geleden in gang gezet. Zonde? Bekijk de fotogalerij van het gebouw en oordeel zelf.

Bron: AutoEdizione

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding