De geschiedenis van de TT Assen reikt terug tot 1925. Slechts een handjevol landgenoten is er ooit in geslaagd om de internationale wedstrijd, sinds 1949 meetellend voor de wereldtitels onder auspiciën van motorbond FIM, op de erelijst bij te schrijven. Zo wonnen Wil Hartog (1977) en Jack Middelburg (1980) de 500cc-klasse en dateert het laatste succes van 1989, toen Hans Spaan de 125cc op zijn naam schreef. 22 Jaar geleden viel dus het laatste Nederlandse succes op het thuiscircuit te noteren. Dat mag volgens de Stichting Vrienden TT Circuit, belangenbehartiger van liefhebbers en gebruikers van het circuit, nog hooguit veertien jaar duren.

Zaterdag 24 september geeft de stichting een eerste aanzet tot een allesomvattend Masterplan, waarin topsport, onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. De motorsport dient meer maatschappelijk belang te verwerven door middel van innovatie en duurzaamheid. Baanbrekende tweewielertechnologie moet in de directe omgeving van het TT Circuit worden ontwikkeld, zodat vanuit Noord-Nederland de toekomst van de internationale motorsport mede bepaald kan worden. Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig, aldus de Stichting Vrienden TT Circuit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding