Het is een prototype, gebouwd door de graaf van Dion en het automobiel deed mee aan de eerste autorace ter wereld.

Een race van Parijs naar Rouen in 1895 staat te boek als eerste race ter wereld, maar in 1887 werd er ook al een race gehouden, georganiseerd door de hoofdredacteur van Le Velocipede, het meestverkochte fiets-magazine in Frankrijk destijds. Slechts één auto kwam opdagen voor de race, deze auto. Hoewel het lastig is om een race te houden zonder tegenstanders, wist deze stoomauto toch het parcours af te leggen met een topsnelheid van 60 kilometer per uur.

De auto is slechts 2,7 meter lang en heet "La Marquise", vernoemd naar de moeder van de graaf van Dion. Het bouwjaar van de auto is 1884 en de auto is uitgerust met twee stoommotoren, hendelbesturing en er is ruimte voor 4 inzittenden. De stoelen zijn bevestigd op een tank van 150 liter; goed voor een ritje van 32 kilometer. De geavanceerde boiler , aangedreven door kolen of cokes, is binnen 45 minuten klaar om stoom te leveren.

Op 6 oktober wordt de bijzondere wagen geveild door veilinghuis RM Auctions in Hershey, Pennsylvania (VS). De stoomauto zal naar verwachting minimaal 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opbrengen. Bekijk hiernaast enkele foto’s van de auto, of hieronder een filmpje van het voertuig in actie.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding