Aan het programma Een Vandaag laat Justitie-minister Opstelten weten duidelijkheid te willen verschaffen in deze slepende kwestie. De inzet ervan is de levering van 11.800 surveillanceauto’s en 1200 motoren, goed voor een investering van circa vijfhonderd miljoen euro in vijf jaar. Extra accessoires zoals alcoholtesters en nummerplaatherkenning, nodig voor specifiek politiewerk, komen daar nog bij.

Concurrenten die bot vingen bij de aanbesteding, ten koste van importeur Pon, zeggen dat de openbare aanbesteding zo was opgesteld dat de keuze van de Nederlandse politie automatisch op Pon zou vallen. Opstelten vindt "dat er geen enkele zweem mag bestaan dat er iets niet in orde zou zijn met de aanbestedingsprocedure."

In het programma komt onder meer de firma Tomar aan het woord, leverancier van signalerings- en opsporingsapparatuur. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er "bewust gekozen voor een strategie om Pon in een bevoorrechte positie te brengen." Het totaalbedrag dat nu nodig is voor de aanschaf van de voertuigen had volgens Tomar twintig procent lager kunnen zijn, als de aanbesteding wél ruimte had geboden aan concurrenten.

 

sitestat

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding