Hiervoor werkt hij samen met Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV), politie, Stichting Aanpak voertuigcriminaliteit (AVc), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de ANWB.

In het kader van de gezamenlijke campagne tegen autokraak heeft Teeven tien lokauto’s in ontvangst genomen. De politie kan deze auto’s inzetten om een criminelen die een laptop, fotocamera of iets anders waardevols uit de auto stelen, op heterdaad vast te leggen.

Jaarlijks wordt één op de vijftien automobilisten geconfronteerd met autokraak. De maatschappelijke schade is ruim 438 miljoen euro. Uit analyse van de politie blijkt dat dieven het behalve op laptops en mobiele telefoons ook voorzien heeft op onderdelen zoals navigatie, airbags en koplampunits. Auto-inbraken worden overwegend gepleegd door professionele veelplegers.

De inzet van lokauto’s met videoregistratie was in Utrecht succesvol. In een pilot konden diverse daders worden opgepakt en daalde het aantal autokraken in de regio met veertig procent. Teeven wil de Utrechtse aanpak een landelijke uitwerking geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding