Ze spreken van een grotere vraag dan ooit, maar het aanbod groeit niet mee, aldus Réginald Delmarche van de "Commissie Bandenfabrikanten".

"De bandenhandelaren plaatsen hun bestellingen in het voorjaar, maar als hun voorraden uitgeput raken, is het moeilijk om ze nog aan te vullen." Het zouden vooral de grotere maten zijn die schaars worden: "Banden van zeventien inch of groter waren een paar jaar geleden eerder uitzondering, maar komen nu relatief veel voor. De bandenfabrikanten zouden niet goed hebben geanticipeerd op die vraag, "dus zijn grote winterbanden nu al moeilijk te krijgen."

Volgens de Belgische mobiliteitsclub VAB is het logsch dat de voorraad van bepaalde maten op raakt: "We rijden immers steeds meer met monovolumes, SUV’s en grotere luxewagens. De voorraad van bandenhandelaren mag ook niet te groot zijn, want de banden mogen geen jaar blijven liggen. Bovendien wordt België door de fabrikanten altijd relatief laat en weinig bedeeld, omdat we nooit grote gebruikers van winterbanden waren."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding