Uit dit onderzoek bleek dat 8,2% van de bestuurders met banden rijdt waarvan de diepte van de profielen minder dan de voorgeschreven 1,6 mm bedraagt. Dit betekent dat 560.000 voertuigen in overtreding zijn. Verder bleek dat 6% van de in mei gemonteerde banden nog steeds winterbanden zijn en dat 3% van de auto’s tegelijkertijd met zomer- en winterbanden zijn uitgerust. Bij 46% van de voertuigen vertoont minstens één zomerband onregelmatige slijtage of een beschadiging.

Volgens Federauto zijn er ten opzichte van 3 jaar geleden 15 procent meer voertuigen uitgerust met zomerbanden in slechte staat. "De slijtage van de banden blijft voortdurend omhoog gaan. Momenteel dienen bij één op vier voertuigen de banden vervangen te worden, tegenover bij één vijf in 2009. Bestuurders verwaarlozen nog te vaak de staat van hun banden."

De studie werd in mei 2012 uitgevoerd bij 1.000 voertuigen afkomstig uit alle streken van België. Er was een visuele controle van eventuele onregelmatigheden (slijtage, schade, afmetingen/profielen enz.) en een controle van de profieldiepte.

Bron: Autobandenportaal