Dat TNO een Small Business Innovation Research Programme (SBIR) heeft, was John Heins niet bekend. Hij is directeur van Poseidon Security Systems. "Wij zijn een MKB-technologiebedrijf. Vanuit de kennis die wij hebben, staat TNO voor mij op een voetstuk. Ik zag het als een grote multinational, een organisatie die alleen voor de grote jongens werkt. Zeker niet voor een MKB-bedrijf als de onze. Tot een relatie mij tipte over het SBIR-programma en de ‘prijsvraag’ om doorrijders bij tankstations te stoppen. Dat zag ik als een kans om met TNO in gesprek te komen en te kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Poseidon is al heel ver met technische integratie op tankstations. De technologie van TNO past daar uitstekend bij. Het is het laatste puzzelstukje waarmee we eindelijk de problematiek oplossen van doorrijden zonder te betalen."

De intelligente beeldherkenningstechnologie van TNO herkent op basis van visuele kenmerken het merk en type auto. "Dat sluit mooi aan bij wat we nu al doen om doorrijders die niet betalen te stoppen", vertelt Heins. "We zijn goed in het lezen van de kentekenplaat en het uitvragen bij de RDW welk type auto daarbij hoort. De kassamedewerker besluit vervolgens de pomp wel of niet vrij te geven voor een tankbeurt. Dat vraagt om specifieke kennis en tijd. Door de vondst van TNO wordt automatisch herkend of de kentekenplaat bij de auto hoort, waarna zonder tussenkomst van een medewerker de pomp wordt vrijgegeven of geblokkeerd. Hiermee lossen we het probleem van de doorrijders definitief op. Het gaat daarbij niet alleen om de economische schade, maar ook om de veiligheidsrisico’s die dit type mensen met zich meebrengt."

"Wij hebben veel technologieën en patenten op de plank liggen, waarmee TNO niet zelf de markt op gaat", vertelt Evert van den Akker, manager midden- en kleinbedrijf van TNO. "Wij zijn een kennisinstelling, geen commerciële marktpartij. Daarom zoeken we MKB-bedrijven die onze technologieën naar de markt willen brengen. In het SBIR-programma bieden we concrete technologieën en concepten aan, zoals in dit geval intelligente beeldherkenning specifiek voor tankstations."

Heins is door de selectierondes. Hij heeft gemotiveerd waarom hij mee wil doen, waarom hij een geschikte partner voor TNO is, welke kennis hij in huis heeft, dat hij al jaren actief is bij tankstations en hoe hij de technologie van TNO wil gaan gebruiken. Dit voorstel is door een onafhankelijke selectiecommissie als beste beoordeeld. Op basis daarvan heeft hij van TNO de opdracht gekregen een haalbaarheidsstudie uit te voeren, om te onderzoeken of het idee uitvoerbaar is. Inmiddels heeft Heins 250.000 euro gekregen voor de ontwikkelingsfase.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding