‘Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto’s kunnen kraken’ aldus Guus Wesselink van AVc. ‘Autobezitters kunnen er niet meer van uit gaan dat hun bezit voldoende beveiligd is tegen diefstal. Aanvullende maatregelen zijn nodig om diefstal te voorkomen.’

AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen.

Autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen kunnen ook zelf maatregelen nemen. Bij inbraken worden vaak autosleutels gestolen en wordt vervolgens de auto meegenomen. Een goede beveiliging van de woning helpt om dat te voorkomen. Onderzoek door verzekeraars wijst uit dat de inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem de kans op diefstal aanzienlijk verkleint. Soms stellen verzekeraars deze extra beveiliging als voorwaarde, zeker bij de merken met een hoog diefstalrisico. De kans dat een Volkswagen wordt gestolen is drie keer zo hoog als het gemiddelde van alle merken. Bij de merken Audi, Mercedes, Seat, BMW en Honda is het risico twee keer zo hoog als gemiddeld. Criminelen leggen zich vooral toe op jonge auto’s van deze merken omdat ze tweedehands veel waard zijn.

Van de oudere bouwjaren werden minder auto’s gestolen. Het totale aantal gestolen personenauto’s komt daarmee op 5.593, dat is 2% lager dan het eerste halfjaar van 2011. Van de gestolen auto’s van 4 jaar en ouder werd 47% teruggevonden. Bij de jonge auto’s was dat slechts 32%.

Het aantal diefstallen van motorfietsen daalde met 9%; in het eerste halfjaar werden er 843 van gestolen. Van beide soorten tweewielers wordt slechts ongeveer 20% na diefstal teruggevonden.

Er werden 1.079 bestelauto’s gestolen (1% minder) en 107 vrachtwagens (13% meer).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding