Zo kregen de C-klasse van Mercedes-Benz en de A4 van Audi het oordeel ‘gebrekkig’. De BMW 3-serie en de Volkswagen CC deden het amper beter: ‘twijfelachtig’, zo oordeelde men in de Verenigde Staten.

Het instituut liet de auto’s met slechts 25 procent van de voorkant tegen een statisch object botsen. Normaal is dat een grotere oppervlakte: 40 procent. De klap moest dus worden opgevangen door een kleiner deel van de auto.

Zowel Mercedes-Benz als Audi zeggen in een reactie te betwijfelen of de strengere test wel realistisch is omdat zulke botsingen in de praktijk maar zelden voorkomen. Zo zou het in Duitsland slechts 4 procent van de ongevallen met doden of zwaargewonden betreffen. Desalniettemin nemen beide autofabrikanten de uitkomsten wel serieus en zullen er zo nodig conclusies uit worden getrokken die bij de ontwikkeling van nieuwe modellen worden meegenomen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding