"De Fisker Karma is een middelmatig product met een hoge prijs", zei Elon Musk in een interview met het tijdschrift Automobile Magazine. "De auto lijkt heel groot maar hij heeft een kleine kofferruimte en is van binnen ook krap, vooral achterin."
De rivaliteit tussen Tesla en Fisker vindt zijn oorsprong bij het ontstaan van beide sedans. Tesla heeft Henrik Fisker ooit voor de rechter gedaagd omdat hij zijn Karma heeft ontworpen terwijl hij bij Tesla onder contract stond om de Model S te ontwerpen. "Wij betaalden iemand om zijn eigen auto te ontwerpen", zei Musk daarover. Maar Tesla verloor de zaak en huurde een andere ontwerper (Frahnz von Holzhausen) voor de Model S. Dat model wordt nu geproduceerd in Fremont in Californië en heeft een basisprijs van 95 duizend dollar. Er komt ook een versie van 57 duizend dollar met een kleinere batterij. De Karma (rev) van Fisker kost 103 duizend dollar. "Het basisprobleem van Henrik Fisker is dat hij denkt dat we geen elektrische auto’s op de markt hebben omdat de styling ontbreekt. Maar dat is de reden niet, het is een technisch probleem." Musk vindt ook dat Henrik Fisker essentiële dingen als engineering en productie heeft uitbesteed omdat hij design het allerbelangrijkste van de wereld vindt. "Dat is de kern van het problem. Bovendien besteed hij het werk uit aan mensen die het probleem niet kunnen oplossen."
De plug-in hybrid aandrijving van de Karma is ontwikkeld door Quantum Technologies en gebruikt een 2.0 viercilinder turbomotor van GM. Valmet in Finland zet de auto’s in elkaar. Tesla heeft een soortgelijk productiemodel voor de Roadster op basis van een Lotus maar voor de Model S doet Tesla het allemaal zelf. Alles vanaf de elektromotor tot het aluminium chassis en het zeventien inch grote touch screen, is ontwikkeld door Tesla. Het bedrijf groeide van vijfhonderd medewerkers in 2009 naar tweeduizend nu. Musk geeft wel toe dat de Karma van Fisker er goed uitziet. "Vooral van de zijkant is-ie mooi."
Henrik Fisker reageerde via e-mail op de uitspraken van Musk met de opmerking dat hij (Fisker) de genoemde rechtzaak heeft gewonnen en dat Tesla de kosten ervan mocht betalen. En verder wijst hij op de verschillen: Tesla is een puur elektrische auto terwijl de Fisker een range extender heeft. Fisker zegt trots te zijn dat hij al duizend Karma’s heeft afgeleverd in de VS en Europa.
Zie ook: Fisker roept auto’s terug
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af
Bent u al abonnee?
Er zijn nu 2.400 Fiskers gebouwd. De Tesla Model S is zeker interessant, maar Elon Musk moet z’n woorden nog waarmaken en het blijft een auto waar je niets meer aan hebt als de accu’s leeg zijn. Een range extender geeft je simpelweg de vrijheid die je wenst.
Op een aantal punten heeft Elon Musk best gelijk, maar zoals Jan Rooderkerk al aangeeft gaat hij wel erg makkelijk voorbij aan de nadelen van een volelektrische auto. Het meest ergerlijke vind ik echter dat Musk niet het fatsoen kan opbrengen uit te gaan van zijn eigen kracht. De concurrent neersabelen is wel erg makkelijk en goedkoop.
aan een benzinemotor zonder benzine heb je ook niet veel…
Uitgaande van het grootste accu-pakket Model S is de actieradius geen knelpunt meer voor de gemiddelde Nederlander.
Ik ben benieuwd hoe de Model S het gaat doen!