Afgelopen voorjaar zijn zeventien inschrijfformulieren binnen gekomen van bedrijven die mee wilden strijden voor de titel ‘Veiligste Magazijn van Nederland’. Uit deze zeventien inschrijvingen is een longlist van tien magazijnen uit uiteenlopende branches opgesteld. De longlist is bezocht door inspecteurs van het CCV, het instituut dat onder meer examens voor hef- en reachtruckchauffeur afneemt. De inspecties hebben geresulteerd in tien rapporten. Op basis daarvan heeft de jury drie magazijnen voorgedragen voor de titel Veiligste Magazijn van 2012.

De jury is erg te spreken over de kwaliteit van de deelnemende bedrijven. Deze lijkt jaarlijks toe te nemen. Opvallend was dat veiligheidsbevorderende ideeën die vorige jaren nog slechts door enkele deelnemers gebruikt werden, gemeengoed lijken te worden.

Scania Nederland heeft in Zwolle een magazijn van 11228 m². Zevenendertig werknemers verwerken dagelijks zo’n 1500 orderlines met een totaal volume van 500 m3. Scania heeft in 2009 ook al meegedaan aan de Prijs Veiligste Magazijn en zat toen ook bij de genomineerden. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel inspanning gepleegd om de verbeterpuntjes op te lossen.

Met een vloeroppervlak van 20.000 m2 en 86 medewerkers geldt Philips DC Brabant als de finalist met het grootste dc. Per dag verlaat gemiddeld 1934 m3 aan goederen het magazijn, afkomstig uit 7457 orders. Alles wat betrekking heeft op veiligheid wordt gezamenlijk (management en medewerkers) aangepakt.

Valeo heeft met 8000 m2 het kleinste magazijn van de genomineerden. Dagelijks worden er 2200 orders verwerkt. In 2010 heeft Valeo al eerder meegedaan. Toen zaten ze echter niet bij de genomineerden. Alle verbeterpunten van de vorige deelname zijn opgelost, en er is nog meer gedaan.

Deze maand zal de jury zelf de drie genomineerden bezoeken. De jury kijkt daarbij niet alleen naar veiligheid en ergonomie op de werkvloer, maar ook of de processen zodanig zijn ingericht dat onveilige en ongezonde situaties worden voorkomen. De jury besteedt tevens extra aandacht aan het welzijn van de medewerkers. Voor de winnaar ligt een cheque van 5000 euro klaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding