De belangenorganisatie liet in juni door een bureau een representatieve peiling uitvoeren onder 12,5 duizend lezers van het bondsblad Kampioen. De enquête had onder meer betrekking op onderhoud en reparatie. Vijftien procent van degenen die reageerden gaf aan nog nooit het onderhoudsboekje te hebben ingezien. Meer dan de helft van de Nederlanders verricht zelf geen onderhoud of reparaties aan de eigen auto. Nadat het voertuig is opgehaald bij de garage betwijfelt 39 procent de correctheid van de factuur. De meeste scepsis (51 procent) betref de noodzaak van vervanging, gevolgd door de juistheid van de gemaakte uren (22 procent) en de prijs van de onderdelen.

Opvallend is dat een kwart van de Nederlanders minder vaak de auto pakt, als gevolg van de economische crisis en de stijgende prijzen voor benzine en diesel. Het zijn vooral de lagere inkomensgroepen die minder kilometers maken. Dat doen ze door minder vaak (37 procent) een uitstapje te maken per auto, minder boodschappenritjes te maken (-32 procent) en minder vaak met de auto naar school of werk te gaan (-23 procent).    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding