Dit zegt Federauto, dat samen met het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) een actie is gestart om voor de winter aandacht te vestigen op de staat van de auto.

Hoewel de wettelijke minimumdiepte 1,6 mm bedraagt beveelt het IBVV aan om de banden al te vervangen bij een profieldiepte van 3 mm. "Vier postkaarten, zo groot of zo klein is het raakvlak van je auto met de weg", geeft men als voorbeeld. "Meet het profiel slechts 3 mm (38% van de oorspronkelijke diepte), dan daalt het volume afgevoerd water met 76%, vermindert de grip op de weg en ontstaat er bijgevolg slipgevaar."

De "Alles onder controle? Dan loopt alles gesmeerd!" richt zich op de vijf onderdelen remmen, banden, schokdempers, ruitenwissers en lichten. Van de 2.755.000 auto’s die in 2011 werden gekeurd, heeft ongeveer 23% een rood keuringsbewijs gekregen (verboden tot het verkeer of met beperkte geldigheid tot 15 dagen). Meer dan drie kwart van deze rode keuringbewijzen zijn afgeleverd omwille van onvoldoende wegcontact, slecht afgestelde lichten en versleten remmen. "Dit komt overeen met 785.157 defecten", aldus BIVV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding