Het tv-programma belichtte de problemen rond niet-geleverde veiligheidsopties op de Rio. Een twintigtal eigenaren neemt geen genoegen met de waardecheque van 450 euro die de importeur hen ter compensatie heeft geboden. In plaats daarvan willen zij een nieuwe auto die wél voldoet aan de oorspronkelijke specificaties. Kia Nederland huldigt het standpunt dat de klant in dat geval afschrijving moet betalen over de kilometers die hij inmiddels met de eerste auto heeft afgelegd en nog gaat afleggen.

Tijdens de uitzending voerde communicatiemanager Sebastiaan van de Pol het woord namens de importeur. Hij deed het voorstel om vanaf 1 januari 2013 de afschrijving op de reeds geleverde Rio stop te zetten, in afwachting van het vervangende exemplaar. De levering kan volgens de Kia-zegsman nog wel enkele maanden duren, gezien de productie in en levering vanuit Zuid-Korea. De afschrijving over 2012 is door de importeur bepaald op één procent per maand over de nieuwprijs. Volgens een medewerkster van de ANWB-afdeling Rechtshulp is voor die norm wel wat te zeggen, maar moet ook de op 1 oktober gestegen btw worden verdisconteerd. Verder zou Kia evenmin een tweede keer afleveringskosten in rekening mogen brengen.

Enkele gedupeerden bleven erbij dat zij destijds niet hebben gekregen waarvoor ze betaald hebben. Zij vinden dat ze recht hebben op een nieuwe auto zonder welke bijkomende kosten dan ook. Waarop presentatrice Antoinette Hertsenberg concludeerde dat waarschijnlijk de Geschillencommissie Voertuigen en/of de rechter een oordeel moeten vellen. Ook kondigde ze aan de kwestie te blijven volgen.

Het programma is terug te zien via deze link

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding