Bijna 5.000 mensen deden mee aan het onderzoek; zowel lezers van het AD, de Volkskrant, Het Parool en Trouw als klanten van Allsecur.

Als de vrouwelijke automobilist tijdens sneeuw toch de weg op gaat dan bereidt zij zich beter voor dan de man. Zo nemen vrouwen vaak een thermoskan heet water mee. Een warme deken nemen zowel de man als vrouw vaak mee: bij 32% ontbreekt dit niet in de achterbak. 27% van de mannen denkt echter helemaal niet na over voorbereiding en stapt zo de auto in.

De waaghalzen die wel de weg op gaan passen hun snelheid aan, 86% van de automobilisten rijdt langzamer. Bijna de helft van de automobilisten (48%) let beter op tijdens winterse omstandigheden. Wel opvallend: veel automobilisten hebben de winterbanden onder de auto, maar daarvan zegt 13% het rijgedrag niet aan te passen.

Winters weer zorgt voor fors meer schade. Johan Van den Neste, marketing manager bij Allsecur autoverzekeringen: "Wij zien dat schade met 60% toeneemt. Blikschade, maar ook ruitschade komt meer voor. Je auto raakt sneller in een slip en bij vorst is de kans op een sterretje in de voorruit erg groot."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding