Het is uiteraard een strikt geprogrammeerde activiteit, geen opstand van machines. Hoewel ongebruikelijk is de ‘ho, ho, ho’-achtige taak een voorbeeld van GM’s capaciteit om flexibele fabricagesystemen te ontwikkelen. GM heeft de ontwikkeling van een verscheidenheid aan robotten beïnvloed, zoals die voor het persen van staal, het lassen, het spuiten en de assemblage.

Vijftig jaar geleden hebben GM productie-ingenieurs bijgedragen aan de vorming van de robotindustrie. De samenwerking in 1961 met de ‘Vader der Robotten’, Joseph Engelberger, heeft geresulteerd in de eerste industriële robot in een productiefabriek van General Motors, en dat wordt beschouwd als een technologische en industriële mijlpaal.

GM heeft ook een toonaangevende rol gespeeld in de ontwikkeling van de robotindustrie met de oprichting van de GMFanuc joint venture in 1982. FANUC, zoals het nu bekend staat, is één van ’s werelds grootste producenten van industriële robotten.

GM is in de auto-industrie nog steeds toonaangevend met de ontwikkeling en het gebruik van commerciële robotten bij de productieprocessen, waardoor ieder jaar ongeveer 3.000 robotten worden aangeschaft en ingezet.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding