Volgens deze nieuwssite zijn belangenorganisaties als ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN), het Verbond van Verzekeraars en de Bovag geen voorstander voor een winterbandenplicht. Zij bevelen het gebruik van winterbanden weliswaar aan, maar vinden dat de veiligheid een individuele afweging blijft. Ook wordt genoemd dat handhaving een onmogelijke taak is. Volgens Nu.nl vindt het Verbond van Verzekeraars een wettelijke verplichting "een vergaande en voor de consument kostbare maatregel." Bovag zegt te geloven in bewustwording over de veiligheid van winterbanden. "Winters als deze helpen om die bewustwording te laten groeien’, zegt woordvoerder Paul de Waal.

Verder bleek uit een enquête van verzekeraar Allsecur onder 5000 automobilisten dat slechts 31 procent voor een wettelijke verplichting is, 52 procent is tegen. "Zij vinden het een eigen verantwoordelijkheid van de automobilist", aldus Ron Adams van Allsecur. Leaseplan, met ruim 75.000 auto’s uit een wagenpark van 120.000 (65procent) op winterbanden, zegt nog nauwelijks effect op de schade te kunnen zien. Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zo veel schade als klanten op zomerbanden, constateert Erik Staat van Leaseplan.

Volgens Nu.nl heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van winterbanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding