De ANWB meldt dat het opvallend is dat niet steeds de gebruikelijke verdachten scoren: een Renault, een Fiat en een Hyundai scoorden over de hele test (bescherming volwassen inzittenden, idem voor kinderen, veiligheid voor voetgangers en de aanwezigheid van veilige systemen) maximaal en haalden dus vijf sterren.

De absoluut hoogste score was voor de Volvo V40. De Fiat 500L en de Ford B-Max scoorden gelijk. De laagste scores waren voor de Jeep Compass en de Renault Traffic, die beide niet verder kwamen dan twee sterren.

De tweede plaatsen zijn supermini Ford Fiesta, kleine gezinsauto Opel Mokka, grote gezinsauto Volvo V60 plug-in hybride, de kleine 4×4 Subaru Forester en de grote 4×4 Range Rover. De busjes deden voor het eerst mee. Hier was de tweede plek voor de eeneiige drieling Fiat Scudo/Citroën Jumpy/Peugeot Expert, die overigens niet verder kwam dan drie sterren.

Dit zijn de winnaars:

Renault Clio – Supermini

Volvo V40 – Kleine gezinsauto

BMW 3-serie – Grote gezinsauto

Fiat 500L – Kleine MPV

Ford B-Max – Kleine MPV

Ford Kuga – Kleine 4X4

Hyundai Santa Fe – Grote 4X4

Ford Transit – Zaken- en familiebusje

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding