Dat zegt de Duitse ontwerp-baas Peter Schreyer in een interview met Auto Motor und Sport.

Volgens hem moet de maatregel enerzijds de gevestigde orde concurrentie bezorgen en anderzijds zorgen voor meer (design)onderscheid met zustermerk Kia. "Hyundai schuift al meer op richting premium. Beide merken moeten een eigen richting vinden." Voor Hyundai ziet Schreyer een meer klassieke rol weggelegd, voor Kia zouden ‘sportiviteit’ en ‘ambitie’.

Het Koreaanse autoconcern weet op de krimpende Europese markt zijn aandeel stabiel te houden, terwijl de meeste andere volumeproductenten in de min zitten. Op de middellange termijn zien experts Hyundai/Kia als sterkste rivaal van Volkswagen voor de Europese koppositie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding