De Commissie ijvert al jaren voor een dergelijke voorziening, maar autofabrikanten werken niet echt mee. Het oproepsysteem zendt bij een zware aanrijding automatisch een noodsignaal uit naar het alarmnummer 112. Daarbij wordt de locatie van het voertuig doorgegeven aan de hulpdiensten. Ook wanneer de inzittenden bewusteloos zijn, worden de hulpdiensten ingeseind. Het zogeheten eCall systeem gaat circa 100 euro per auto kosten en zou volgens de Europese Commisie de hulpverleningtijd met 40 procent kunnen verminderen. Op het platteland kan die zelfs gehalveerd worden. eCall wordt mogelijk verplicht in 2015, maar dan moeten ook de bijbehorende noodoproep centrales klaar zijn. Eerst zullen de Europese lidstaten en het Europees Parlement nog moeten instemmen met het voorstel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding