Hardheid

Toch betekent dit niet dat een oudere band ook daadwerkelijk meer herrie gaat maken. Want bij afname van de profieldiepte als gevolg van de slijtage neemt het rolgeluid af. Volgens de onderzoekers hebben de hardheid van het rubber en de slijtage van de band een evenwichtige effect op elkaar. "Dit betekent dat een afnemende profieldiepte het toenemende rolgeluid als gevolg van harder rubber teniet doet."

Bandenlabel

Het onderzoek werd uitgevoerd bij verschillende snelheden (50 en 70 km/h) en met verschillende bandenlabels, maar dat leverde volgens de onderzoekers geen grote verschillen op. De metingen werden uitgevoerd op Yokohama C.drive banden uit 2007 in de maat 185/65R15 88H, zowel op het circuit met zacht en poreus asfalt als in een laboratorium.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding