Brochure RDW over registratie kilometerstanden

In een brochure voor het autobedrijf zet de RDW, per 1 januari 2014 verantwoordelijk voor de registratie van tellerstanden, de belangrijkste informatie op een rij.

Zo komt er als vervanging voor de NAP PAS een Tellerrapport voor RDW-erkende bedrijven. Aanvragen kan per voertuig in de bedrijfsvoorraad via het RDW-bedrijvenportaal. Net als nu met de NAP PAS kan het fysieke Tellerrapport in de showroom worden gebruikt bij de occasionverkoop.

Registratie van de kilometerstand wordt wettelijk verplicht bij een APK-afmelding, inbouwafmelding (gasinstallatie, tachograaf, boardcomputer  taxi, alcoholslot, exportafmelding, demontageafmelding, opname in bedrijfsvoorraad, tenaamstelling, reparatie, onderhoud en bandenwissel. Mocht bij de registratie iets mis zijn gegaan, dan kan een erkend bedrijf de zaak aanpassen via de dienst ‘Corrigeren Tellerstand’. Wie een lagere tellerstand inboekt dan die in de database ontvangt van de RDW een e-mail. Er resteren de ondernemer dan vijf werkdagen om zo nodig een correctie uit te voeren. Gebeurt dat niet, dan ontvangt de eigenaar van het voertuig een brief van de RDW dat de nieuwste tellerstand gezien de vorige registraties ‘onlogisch’ is. Fraude met tellerstanden zal onder de aandacht worden gebracht van het Openbaar Ministerie en politie.

Voor de registratie van een tellerstand bij reparatie en onderhoud (ook garantie en recall) voert de RDW een nieuwe online dienst in, bedoeld voor bedragen boven de honderdvijftig euro (inclusief BTW). Dit bedrag is wettelijk vastgesteld. Het moment van registratie van de tellerstand valt samen met het afsluiten of afronden van de werkorder. Een tellerstand invoeren voor een andere voertuigcategorie dan personenauto’s en lichte bedrijfswagens is technisch mogelijk, maar wordt afgeraden. De tellerstand wordt dan namelijk niet door de RDW vastgelegd in het kentekenregister.

De RDW neemt het NAP logo en beeldmerk over, zodat de communicatie rond tellerstanden voor het autobedrijf en de consument herkenbaar blijft. De schadepost door de fraude met tellerstanden bedraagt ongeveer 250 miljoen euro per jaar voor consumenten en bedrijven.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Brochure RDW over registratie kilometerstanden - Automobielmanagement.nl

Brochure RDW over registratie kilometerstanden

In een brochure voor het autobedrijf zet de RDW, per 1 januari 2014 verantwoordelijk voor de registratie van tellerstanden, de belangrijkste informatie op een rij.

Zo komt er als vervanging voor de NAP PAS een Tellerrapport voor RDW-erkende bedrijven. Aanvragen kan per voertuig in de bedrijfsvoorraad via het RDW-bedrijvenportaal. Net als nu met de NAP PAS kan het fysieke Tellerrapport in de showroom worden gebruikt bij de occasionverkoop.

Registratie van de kilometerstand wordt wettelijk verplicht bij een APK-afmelding, inbouwafmelding (gasinstallatie, tachograaf, boardcomputer  taxi, alcoholslot, exportafmelding, demontageafmelding, opname in bedrijfsvoorraad, tenaamstelling, reparatie, onderhoud en bandenwissel. Mocht bij de registratie iets mis zijn gegaan, dan kan een erkend bedrijf de zaak aanpassen via de dienst ‘Corrigeren Tellerstand’. Wie een lagere tellerstand inboekt dan die in de database ontvangt van de RDW een e-mail. Er resteren de ondernemer dan vijf werkdagen om zo nodig een correctie uit te voeren. Gebeurt dat niet, dan ontvangt de eigenaar van het voertuig een brief van de RDW dat de nieuwste tellerstand gezien de vorige registraties ‘onlogisch’ is. Fraude met tellerstanden zal onder de aandacht worden gebracht van het Openbaar Ministerie en politie.

Voor de registratie van een tellerstand bij reparatie en onderhoud (ook garantie en recall) voert de RDW een nieuwe online dienst in, bedoeld voor bedragen boven de honderdvijftig euro (inclusief BTW). Dit bedrag is wettelijk vastgesteld. Het moment van registratie van de tellerstand valt samen met het afsluiten of afronden van de werkorder. Een tellerstand invoeren voor een andere voertuigcategorie dan personenauto’s en lichte bedrijfswagens is technisch mogelijk, maar wordt afgeraden. De tellerstand wordt dan namelijk niet door de RDW vastgelegd in het kentekenregister.

De RDW neemt het NAP logo en beeldmerk over, zodat de communicatie rond tellerstanden voor het autobedrijf en de consument herkenbaar blijft. De schadepost door de fraude met tellerstanden bedraagt ongeveer 250 miljoen euro per jaar voor consumenten en bedrijven.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding