De Auto van het Jaar van ADAC ofwel  ‘Das Lieblingsauto’ wordt verkozen door de lezers van het ADAC-blad Motorwelt. De club heeft moeten toegeven dat de cijfers voor de verkiezing van dit jaar zijn gemanipuleerd. De Golf kreeg volgens de uitslag 34 duizend stemmen maar dat waren er in werkelijkheid 3,4 duizend. Als schuldige van de hele toestand is hoofd communicatie Michael Ramstetter aangewezen. Die heeft volgens een verklaring direct de verantwoordelijkheid op zich genomen en is daarop ook opgestapt.

Het gaat daarbij, benadrukt de bond, alleen om de opgave van het aantal uitgebrachte stemmen en niet om de volgorde in de uitslag. Dat hoge stemmenaantal is naar buiten toe hoger opgegeven dan in werkelijkheid om de geloofwaardigheid van de verkiezing te versterken.
Naar aanleiding van die ontdekking en de opgeschoonde cijfers heeft het bestuur van de organisatie – die 19 miljoen leden telt – een onderzoek gelast naar vorige afleveringen. Daarmee is onmiddellijk na de ontdekking begonnen en het onderzoek duurt nog voort, verklaart de bond. Voorzitter Karl Obermair: ‘’We moeten ervan uitgaan dat in de voorbije jaren het aantal opgegeven stemmen voor Das Lieblingsauto naar boven is gecorrigeerd geworden.” Obermair geeft daarbij toe dat de bond schade heeft opgelopen. "Het gaat er nu vooral om met volle overtuiging de reputatie en de geloofwaardigheid van de club in zijn volle omvang te herstellen." Maar ADAC lijkt niet met een intern onderzoek op de proppen te komen. Het Duitse Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd terwijl ook het ministerie voor verkeer in Berlijn een eigen onderzoek wil houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding