De verhuizing volgt op de uitkomst van een lokaal referendum, waarbij plannen werden afgewezen om het beursgebouw in Essen te moderniseren. Reifen heeft ongeveer een halve eeuw plaatsgevonden in Essen. De vorige keer, in 2012, kwamen er negentienduizend bezoekers uit 136 landen naartoe en telde de beurs 653 deelnemers. Reifen vindt al vijftig jaar plaats in Essen. Met het vertrek verliest de stad een lucratieve vakbeurs. Elke editie zou goed zijn voor een winst van 3,6 miljoen euro en bijdragen aan de lokale economie. Net als de editie van 2016 vindt ook Reifen 2014 nog wel in Essen plaats (27 t/m 30 mei). Overigens circuleren in Duitsland geluiden als zou er naast Reifen een tweede bandenvakbeurs komen. Het  BRV (Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur Handwerk) zou denken over die mogelijkheid.