Volgens Zhongrong worden in de fabriek wielnaven voor GM en tal van andere autofabrikanten geproduceerd. Volgens berichten in buitenlandse media zoals cctv.com vond de explosie plaats in een werkplaats, waar naven worden gepolijst. Een eerste onderzoek doet vermoeden dat de explosie werd veroorzaakt toen een vlam werd aangestoken in een met stof gevulde ruimte.

Intussen heeft GM zich van dit bericht gedistantieerd in een verklaring waarin wordt vermeld dat GM onderdelen inkoopt van Dicastal, een bedrijf dat met Zhongrong samenwerkt. GM voegde daaraan toe dat het niet direct zaken doet met Zhongrong, dat wordt omschreven als een Tier 2 toeleverancier.

Tier 1 toeleveranciers, zoals Dicastal, betrekken onderdelen van Tier 2 leveranciers die zowel aan de milieu- als aan de veiligheidsnormen in het betreffende land moeten voldoen, aldus GM. Volgens de Amerikaanse autofabrikant heeft het ongeluk geen directe gevolgen voor zijn productie omdat het voldoende voorraad heeft van niet me name genoemde onderdelen. GM verklaarde verder dat het te vroeg was om de oorzaak van de explosie te kunnen vaststellen en dat een officieel onderzoek zal worden ingesteld. "Wij zullen dat onderzoek nauwlettend volgen en indien gewenst alle middelen en informatie verstrekken die in deze kwestie kunnen helpen." (HHemmes)