De donatie van Toyota is, als onderdeel van de zogenoemde grand bargain, bedoeld om Detroit te helpen weer op de been te komen na het bankroet en om tegelijkertijd de collectie van het museum te beschermen. "Detroit en de directe omgeving zijn van essentieel belang voor de automotive gemeenschap. Men  verdient onze steun", aldus Simon Nagata, de baas van Toyota Motor Engineering en Manufacturing in fraaie retoriek."Samen kunnen we oplossingen bedenken om van Detroit weer een gezonde en levende gemeenschap te maken. Met onze bijdrage willen we onze dank betuigen aan de mensen die de auto-industrie hebben gebouwd en die ons elke dag steunen."

De doelstelling van de grand bargain van Detroit is de bezuinigingen op de gepensioneerden van de stad te verminderen door achthonderd miljoen dollar ter beschikking te stellen uit het Detroit Institute of Arts (DIA), uit lokale en nationale stichtingen en uit de staat Michigan over een periode van twintig jaar. Men wil hiermee ook de collectie behoeden voor verkoop. Het museum en de kunstcollectie van het museum is getaxeerd op ongeveer vijf miljard dollar – en dat is eigendom van de stad. Sommige schuldeisers zetten Detroit daarom onder druk de boel te verkopen om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.
De donatie van Toyota is gedaan nadat in juni GM, Ford en Chrysler samen 26 miljoen dollar ter beschikking stelden, in de verhouding tien miljoen, tien miljoen en zes miljoen. Penske Corporation (grote wereldwijde onderneming in transport, autoverkoop en talloze activiteiten in de automotive) deed er in juli tien miljoen bij.
De sympathisanten van het steunplan zoeken ook naar bijdragen uit de hoek van de toeleveranciers van de autoindustrie. Die zouden nog geen toezeggingen hebben gedaan maar de beslissingen erover worden later deze maand verwacht. (bron: ANE)