Dat heeft het hooggerechtshof van Stuttgart vandaag medegedeeld. In een eerdere fase had een lagere rechtbank juist geoordeeld dat er onvoldoende bewijs voorhanden was tegen Wiedeking.

De zaak wordt nu echter heropend, aangezien het hooggerechtshof een veroordeling niet onwaarschijnlijk acht. Daar komt bij dat verhoor onder ede waardevolle extra informatie kan opleveren ten opzichte van de eerdere schriftelijke stukken. Gezien de zwaarte van het dossier en de drukte bij het hof zal de zaak waarschijnlijk pas in de loop van 2015 gaan dienen.

Behalve Wiedeking moet ook voormalige CFO Holger Härter plaatsnemen in de beklaagdenbank. Beiden wordt verweten in de periode 2007-2009 de financiële markten onvoldoende informatie te hebben aangereikt over de pogingen van Porsche om Volkswagen over te nemen. Volgens de openbare aanklager hebben Wiedeking en Härter tussen het voorjaar en de herfst van 2008 achter de schermen precies gedaan wat zij in het openbaar steeds ontkenden, namelijk: proberen om meer dan 75 procent van de aandelen Volkswagen in bezit te krijgen. Via hun advocaten lieten de twee ex-topmannen vandaag weten erop te vertrouwen dat de aanklacht onrechtmatig zal blijken. Mocht niettemin de zaak eindigen in een schuldigverklaring, dan hangt het duo een geldstraf of maximaal vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

In de nasleep van de mislukte overname heeft de onderneming Porsche talrijke claims gekregen van investeerders die zich verkeerd geïnformeerd voelen. De Duitse autoriteiten zijn ook bezig met onderzoek naar Porsche’s raad van toezicht, op verdenking van hand- en spandiensten bij marktmanipulatie.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding