Dit meldt BovagKrant. Met dit gesprek wil Fehac (de overkoepelende belangenorganisatie voor het in stand houden van het Nederlandse mobiele historische erfgoed) kijken wat de mogelijkheden zijn om het mobiel erfgoed in Europa dan wel in Nederland op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco te krijgen.
In 2012 is bij Unesco het plan opgevat om mobiel erfgoed toe te voegen aan die lijst. Sinds 2013 is hierover al contact met zowel Fédération Internationale des Véhicules Anciens (Fiva) als de Fehac. "We willen proberen via de Fiva voor het mobiel erfgoed in Nederland bescherming te krijgen bij Unesco", aldus bestuurslid Bert Pronk in het artikel. "Op de Wereld Erfgoedlijst staat het nodige aan industrieel erfgoed. Toen heb ik gezegd, waarom staat er dan geen mobiel erfgoed op? Via internet kreeg ik enorm veel bijval voor dat idee." Er zouden overeenkomsten zijn tussen de missies van Fiva en Fehac en van Unesco. Ze zijn allemaal bezig met het behouden van erfgoed om dit te kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.
Fehac gaat nu intern bekijken hoe de contacten met Unesco verder worden uitgebouwd. "We kunnen het via de Fiva proberen maar het is ook mogelijk dit aan te pakken in samenwerking met een aantal van de nationale oldtimerorganisaties in andere landen", aldus voorzitter Bert de Boer van Fehac.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding