"Op deze manier hopen we de service aan onze klanten verder te verbeteren. Uiteindelijk is het doel natuurlijk om door zo’n persoonlijke dienstverlening meer auto’s te verkopen," aldus een woordvoerder van Volvo Cars UK. Hij erkent dat bij het onderhoud mogelijk collega’s van de ‘dedicated engineer’ ingeschakeld zullen worden.

De Britse importeur hoopt het systeem de komende tijd over het hele land uit te rollen. "Tot dusverre zijn de dealers heel positief, vooral ook omdat ze positieve reacties krijgen van hun klanten." Volvo heeft al eerder meegedeeld ook meer auto’s online te willen verkopen. Hoe de persoonlijke monteur in dat geval wordt aangewezen, heeft de Zweedse autobouwer tot nu toe nog niet duidelijk gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding