De stichting wil de vakbekwaamheid waarborgen van taxateurs en makelaars in deze sector. Als speerpunten noemt voorzitter Jeroen van den Broek de "ontwikkeling, kennisoverdracht en de instandhouding van kennis." Aangesloten experts en taxateurs worden verplicht om ten minste twee maal per jaar toetsen en trainingen te volgen. Nieuwe inschrijvers dienen opleidingen te volgen en examens te doen.

De stichting is opgericht in juni 2014; de afgelopen zes maanden is gewerkt aan het optuigen van de organisatie, zoals bijvoorbeeld de notariële erkenning. Ze richt zich op alle soorten taxaties – klassieke voertuigen maar ook taxaties voor BPM-aangifte bij import van een occasion bijvoorbeeld. Van den Broek zag ruim tien jaar geleden de vakbekwaamheid en deskundigheid langzaam in de verdrukking komen. "In 2001 is de beëdiging en titelbescherming afgeschaft van makelaars en daarmee ook van taxateurs. De toetsing werd overgelaten aan de bedrijfstak. Met de oprichting van het RETM is er nu een Register dat zich specifiek richt op de vakbekwaamheid en deskundigheid. Wij voorzien daarbij ook in een notariële beëdiging."

Volgens de stichting RETM draagt een deskundig uitgevoerde taxatie bij aan het waardebehoud. Voorop staat objectiviteit: met een taxatie wordt de waarde geconstateerd (niet: bepaald). Een onjuist, te hoog of te laag getaxeerd voertuig zal in geval van een claim alsnog afgewezen kunnen worden. De RETM zet zich in om zogenaamde schijnwaarden te voorkomen.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding