Dat melden ingewijden aan Automobiel Management. De huidige locatie in Amsterdam Zuidoost gaat functioneren als een verkoopvestiging. De centrale Benelux-organisatie wordt ondergebracht in Brussel, gezien de hogere verkoopcijfers bij onze zuiderburen en de tweetaligheid van de hoofdstad.

In België verdwijnt een kwart van de banen bij de merkimporteur. De reorganisatie in Nederland moet rond september zijn doorlopen. Op de wat langere termijn zal waarschijnlijk ook de dealerorganisatie in ons land te maken krijgen met samenvoegingen.

Op modellenniveau gaat de fabrikant eveneens de snoeischaar hanteren. Het gamma van Peugeot en Citroën wordt gereduceerd. Ook de positionering wijzigt, waarbij Citroën als luxe merk de markt opgaat en DS de ‘eigenwijze’ tak word. De DS-range groeit de komende jaren naar zes modellen in 2020 in plaats van de huidige drie.