Het totaal van 29.218 betekent een ‘mijlpaal’: voor het eerst in jaren is het aantal diefstallen onder de dertigduizend gekomen.

Bij de personenauto’s was er een daling met 5,8% naar 10.091 auto’s. Andere opvallende trends betreffen de lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21%). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren rond hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen met ruim 5% gestegen.

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14%) is volgens de AVc markant. Voor een deel is de verklaring dat jongere auto’s betere alarmsystemen herbergen. Volgens directeur Titus Visser richten dieven zich nu meer op personenauto’s van vier tot acht jaar oud. "Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16% toegenomen. Personenauto’s ouder dan 8 jaar zijn minder in trek."

Tegelijk met de daling van het aantal gestolen voertuigen krimpt ook het terugvindpercentage: bij personenauto’s keer de 37,4% terug, tegen 39,6% in 2014.

 AVc 2015.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding