Volgens de directie kan het spelletje leiden tot een gebrek aan concentratie en tot afleiding waardoor er makkelijk arbeidsongevallen kunnen gebeuren. Bovendien is het mogelijk dat buitenstaanders interne informatie te weten komen via de localisatie-functie van Pokémon Go, aldus de brief. Wie een smartphone van de zaak heeft, mag het spelletje daar ook niet op zetten.

Inmiddels is gebleken dat VW niet het enige Duitse bedrijf is dat een dergelijk verbod uitvaardigt. Ook de werknemers van toeleverancier Bosch in Stuttgart en van chemiebedrijf BASF hebben een soortgelijke brief van hun baas gekregen. Daimler raadt haar mensen af om het spelletje – of een ander game op de smartphone – te spelen tijdens het werk maar gaat nog niet zo ver om dat expliciet te verbieden. Bij de fabrikant van Mercedes-Benz geldt wel een verbod om binnen het bedrijf foto’s te maken met de mobiele telefoon.