In de afgelopen twee jaar groeide het aantal vacatures voor automonteur met meer dan tweeduizend. In een aantal regio’s in Nederland hebben bedrijven nu al moeite om hun vacatures te vervullen. Het gaat dan om functies als APK-keurmeester, (bedrijfs)autotechnicus, autoschadehersteller en autoschadetechnicus.
Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV in een rapport over de sector. Sinds 2015 groeit naast het aantal vacatures ook het aantal dienstverbanden in de sector. Ook komen er minder automonteurs in de WW omdat zij hun baan verliezen

Ondanks de toename van het aantal vacatures denkt UWV dat het aantal banen in de totale sector de komende jaren stabiel zal blijven. Dat komt doordat de verkoop van auto’s, trucks en bedrijfswagens onder druk staat, onder meer door de veranderende houding van consumenten tegenover autobezit en de opkomst van alternatieve mobiliteitsoplossingen, schrijft UWV. Auto’s gaan bovendien langer mee, waardoor vervanging wordt uitgesteld.

Werkzoekenden die interesse hebben in een baan als autospuiter, schadehersteller, APK keurmeester, carrossiebouwer maar ook als fietshersteller kunnen een scholingsvoucher aanvragen. Dit is een subsidie voor een opleiding die bij UWV kan worden aangevraagd.


• Lees het rapport UWV Arbeidsmarktupdate Motorvoertuigen- en tweewielerbranche